Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Ungdomsföreningen som låter ungdomarna ha hela makten

M.S Ungdomsförening har blivit en viktig och uppskattad del av Nyköpingsförorten Brandkärr, trots att den grundades för endast ett år sedan. Nyligen utsågs M.S Ungdomsförening till "Årets lokala hjältar” av Södermanlands Nyheter.

Ordförande Sara Sheikh, 25, och vice ordförande Ayaan Mohammed, 20, är båda uppvuxna i Brandkärr och skapade M.S Ungdomsförening för att ge ungdomar en mer meningsfull fritid.

- Vi minns själva när vi var tonåringar och satt ute på en bänk i minusgrader utan att ha någonstans att ta vägen eller något annat att göra. Vi startade föreningen utifrån en vision om att inkludera ungdomar på riktigt, att ge dem en plats och en röst. Nu når vi många och har fått flera priser, vilket visar att vi verkligen behövs, säger Sara.

    Aktiviteter som lockar ungdomar

    Föreningen anordnar olika typer av evenemang som lockar många, ibland kommer 200 ungdomar till eventen. De har bland annat arrangerat fotbollsturneringar, danskvällar, spelkvällar, diskussionsträffar, bowlingträffar, föreläsningar, kampsports-prova-på, tennisträning och go-kart-åkning.

    NBV har varit med och stöttat Sara och Ayaan ända sedan start. De har lärt sig mer om hur föreningslivet funkar och där har NBV stöttat hela vägen. Nu, ett drygt år senare, har föreningen lockat många nya medlemmar, vunnit priser och varit med i tidningen.

    – Nu när vi har vunnit priser och varit i tidningen vill alla vara med oss men NBV har funnits där hela tiden och gett oss massor av möjligheter. Vi motbevisade hela Sörmland tillsammans och det här är bara början!

    Ungdomarna styr idéerna

    Ayaan höll själv nyligen en studiecirkel för några tjejer i föreningen. De pratade om händelserna i Ukraina och fick en stund över efter skolan för att samtala kring det som händer i världen.

    – Det betyder mycket för tjejerna, som annars kanske går hem direkt efter skolan och är en extra mamma till sina syskon.

    Sara och Ayaans idé är att föreningen ska låta ungdomarna själva forma verksamheten. I somras hade föreningen hela 50 ungdomar som arrangerade nya aktiviteter för barn och unga. Sara och Ayaan beskriver det som att ”hela Nyköping sken upp och blev en helt annan stad”. 

    Här är våra tips på hur du kan engagera unga i föreningslivet:

    • Låt ungdomarna styra innehållet, planeringen och genomförandet
    • Skapa aktiviteter som är intressanta för deltagaren
    • Var aktuell – föreningens innehåll behöver vara aktuellt och intressant för unga
    • Skapa ett klimat där alla är välkomna.



    Sara Sheikh och Ayaan Mohammed

    Ämnen

    Kontakter

    Sofia Karlsson

    Sofia Karlsson

    Presskontakt Kommunikationschef Sverige 0708569369

    Anna Söderström

    Presskontakt Pressansvarig 0761483098

    Relaterat innehåll