Gå direkt till innehåll
Från krigets Ukraina till sommarturné i Sverige

Pressmeddelande -

Från krigets Ukraina till sommarturné i Sverige

Artisten J Scope var aktuell med den ukrainska motsvarigheten till Melodifestivalen, sedan kom kriget. Han tvingades fly och hamnade i svenska Västervik. Nu ger han sig ut på sommarturné ihop med studieförbundet NBV.

– Jag har bott i Ukraina i mer än 16 år och nu är jag här i Sverige. Genom min musik vill jag bidra till sammanhållning och glädje till alla som flytt från Ukraina. Det är en tuff tid som vi från Ukraina går igenom, men vi gör det tillsammans, säger J Scope.

I början av året var J Scope en av de som valts ut att tävla i Ukrainska melodifestivalen, men i stället för att tävla tvingades han fly med sin familj, via Polen och sedan till Sverige och Västervik. Under våren har han turnerat på asylboenden i Småland för att sprida glädje bland dem som gjort en liknande resa.

Nu gör J Scope gemensam sak tillsammans med NBV och åker ut på en sommarturné i södra Sverige. Turnén omfattar åtta konserter och premiären sker i Malmö den 16 juni.

– Det här är så häftigt! Att vi som studieförbund kan möjliggöra kultur för människor på flykt är fantastiskt. Att vi kan bidra med glädje under en svår tid känns otroligt positivt, säger Emelie Enlund, verksamhetsstrateg på NBV.

Turnépremiär i Malmö
16 juni 2022 kl. 18.30 
Ystadsvägen 44, Malmö  
Konserten är kostnadsfri

Om NBV

NBV, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet, bedriver folkbildningsverksamhet över hela Sverige. Vi är landets äldsta studieförbund med mer än 120 års erfarenhet av folkbildning. Vår verksamhet bidrar till att människor fritt och frivilligt deltar i folkbildningsverksamhet som i sin tur stärker och utvecklar demokratin, och bidrar till det livslånga lärandet.

Om J Scope

J Scope, Folajin Oyedamola Jerry, flyttade som 16-åring från Nigeria till Ukraina. När kriget bröt ut flydde han tillsammans med sin familj till Polen och vidare mot Sverige. Idag bor han och familjen i Västervik. Han skulle medverkat i melodifestivalen i Ukraina med låten "Love & Hate" men sen kom kriget.


Ämnen


NBV är Sveriges äldsta studieförbund och bildades 1894. NBV är ett partipolitiskt obundet och religiöst neutralt studieförbund. Vi bedriver folkbildnings­verksamhet över hela Sverige med ett extra fokus på frågor som handlar om nykterhet, demokrati och föreningsliv.

Vår verksamhet bidrar till att människor fritt och frivilligt deltar i folkbildningsverksamhet som i sin tur stärker och utvecklar demokratin, och bidrar till det livslånga lärandet.

Vårt uppdrag kommer från våra medlemsorganisationer och verksamheten möjliggörs genom tusentals ideella cirkelledare med stöd från stat, kommun och landsting.  Kontakter

Sofia Karlsson

Sofia Karlsson

Presskontakt Kommunikationschef Sverige 0708569369