Gå direkt till innehåll
Kampanjen 100 #minibibliotek når över 65 miljoner i räckvidd och Joker-bibliotek öppnas

Pressmeddelande -

Kampanjen 100 #minibibliotek når över 65 miljoner i räckvidd och Joker-bibliotek öppnas

Den 20 januari 2022 invigdes 100 minibibliotek från Abisko i norr till Smygehuks utkiksplats i söder, i regi av Studieförbundet NBV. Kampanjen 100 #minibibliotek har under sina fyra veckor hyllats av politiker, allmänhet och bibliotek runt om i hela Sverige. Räckvidden har passerat 65 miljoner och som avslut på kampanjen lanseras nu det sista minibiblioteket, kallat Jokern, som är ett mini-mini-mini-bibliotek fyllt med mini-Pixieböcker.

Skapandet av 100 små litteraturplatser är en reaktion på att läsandet i Sverige minskar och att fler och fler bibliotek läggs ner runt om i landet. Med syftet att inkorporera folkbildning där människor naturligt rör sig och samtidigt berika gatumiljön placerades de grafiska minibiblioteken på elskåp – för att på så sätt kombinera konst med lärande.

Det sista minibiblioteket att lanseras är ett minibibliotek där den som först hittar det, också får ta hem det – en klassisk finders seekers. Ledtrådar till hur du hittar till mini-mini-mini-biblioteket kommer i Willy Wonka-style publiceras löpande på NBV:s Instagram.

- Vi ser miniversionerna av bibliotek som ett magiskt litet bibliotekskomplement. Mottagandet och genomslaget av kampanjen har varit helt otroligt. Att göra litteratur tillgängligt för fler, dygnets alla timmar, har varit möjligt tack vare fantastiska samarbetspartners, författare och även Sveriges Kulturminister. För att inte tala om alla som spridit och lyft kampanjen, säger Jessica W Sandberg, kreatör för den litterära kulturbonanzan. 

    I varje bok som NBV lagt in i skåpen sitter en liten klisterlapp som uppmanar läsaren att inte bara läsa boken utan också göra små anteckningar i den. Detta för att dela sina tankar vidare till nästa som senare kommer plocka upp samma bok. Genom att stryka under en mening, eller kanske bara ett ord, som väckt något i läsaren och sedan på sidan skriva ner varför detta var ord som fastnade hos personen så möts de nedtecknade orden sedan andra människors tankar genom bokens trollbindande värld. Något som lyfts extra i media och hyllats av läsarna.

    På lanseringsdagen i januari invigde Kultur- och demokratiminister Jeanette Gustafsdotter en miniversion av Stadsbiblioteket i Stockholm. Även serieskaparen och skämt-och satirtecknaren Nina Hemmingsson invigde ett bibliotek i Stockholm, tillika Stockholms minsta bibliotek. Cecilia Schelin Seidegård, tidigare landshövding i Gotlands län och Kalmar län, och som debuterar som författare i juni, höll i saxen när Gotlands bibliotek, placerat i Visby, invigdes. I Malmö var det journalisten och författaren Joakim Palmkvist som klippte bandet och i Uppsala författaren och litteraturkritikern, tillika styrelseledamoten i internationella PEN, Ola Larsmo som öppnade stadens minibibliotek.

    10 av de 100 minibiblioteken är så kallade Heros – minibibliotek som väcker extra uppmärksamhet där de placeras i stadsmiljön – dessa tolkar och hyllar Stadsbiblioteket i Stockholm, Kallbadhuset i Varberg och Falafel by Youssif – mannen som tog falafeln till Sverige. Stockholms minsta bibliotek - en miniminiversion av ett minibibliotek på ett minimini-elskåp, Feskekörka i Göteborg, skylten på Smygehuks utkiksplats, Uppsala Konsert & Kongress, Abisko, en tunnelbanevagn och Jokern som någon lycklig kan plocka med sig hem är också bibliotekshjältar.

    De 100 minibiblioteken rymmer tillsammans 8000 böcker skänkta av 20 bokförlag och 1 kulturinstitution tillika bibliotek.

    - Minibiblioteken belyser på ett enkelt och effektivt sätt bibliotekens roll och böckernas värde i vårt samhälle idag. De påminner oss om att böcker måste få finnas omkring oss i vår vardag, nära människorna. Vi har bara mötts av positiv respons från våra författare och många läsare har också hört av sig. Jag går själv förbi ett par av minibiblioteken här i Stockholm varje dag och ser hur de fylls på och töms i jämn takt. Vi är mycket stolta över att ha fått vara med på ett hörn i den här kampanjen, säger Martin Kaunitz och Thomas Olsson på bokförlaget Kaunitz-Olsson, som är ett av de bokförlag som skänkt störst andel böcker till kampanjen och som också har de invigande författarna i sitt stall.

      Mini-mini-mini-biblioteket på ett mini-mini-mini-elskåp har mini-mini-mini-måtten:
      Höjd: ca 35cm
      Bredd: ca 22cm
      Djup ca: 6,5cm
      (inklusive sitt mini-mini-mini-elskåp)

      Mini-Pixieböckerna är ca 3,5cm breda och höga

      Kampanjen är skapad av de kreativa byråerna Besvärlig sedan 1977 och Kollektivet Livet.
      Besvärlig sedan 1977 | Jessica W Sandberg
      Kollektivet Livet | Alexander Culafic & Carl-Adam Kjellström

      Alla 100 minibibliotekens placeringar hittar du på kartan här.

      Platser för Heros:
      Stadsbiblioteket i Stockholm
      Sveavägen 114, Stockholm
      Falafel by Youssif

      Stenyxegatan 24, Malmö
      Stockholms minsta bibliotek
      Korsningen Nytorgsgatan / Bondegatan, Stockholm (Nytorgsgatan 40A)
      Abisko

      Abisko Turiststation STF, Abisko
      Kallbadhuset i Varberg
      Otto Torells gata 3, Varberg
      Feskekörka i Göteborg
      Burggrevegatan 2, Göteborg
      Skylten på Smygehuks utkiksplats
      Söder om originalskylten på Smygehuks utkiksplats (nu omhändertaget av Visit Trelleborg p.g.a. väderförhållanden)
      Uppsala Konsert & Kongress
      Vaksala torg / Vaksalagatan 27, Uppsala
      Tunnelbanevagnen
      Kungsträdgårdsgatan 6, Stockholm
      The Joker
      Finders Keepers

      Samarbetspartners till NBV för att göra denna litterära och folkbildande satsning möjlig:Dokument Förlag, Galago Förlag, Hoi Förlag, Kaunitz-Olsson, Korpens förlag, LAVA - Kulturhuset i Stockholm, LB förlag, Modernista, Mondial, Opal, Ord Beroende, Ordfront, Polaris, Volante, Berghs, Forum Förlag, Atlas Förlag, Placenta, Astrid Lindgren text och Timbro.

      Faktabakgrund Bibliotek och läsande
      Statistisk från Kungliga biblioteket visar att över tid minskar det totala antalet bibliotek i landet. I statistiken för 2020 är antalet offentligt finansierade bibliotek 2201 stycken. Det är 35 färre än under föregående år.
      En rapport från Kulturanalys Norden visar att även antalet fysiska lån minskade mellan 2010 och 2018 i Danmark, Finland, Åland, Norge och Sverige med 16 procent. Detta trots att befolkningen ökar.
      Barn och unga lägger allt mindre tid på att läsa böcker och tidningar, samtidigt som många unga själva anser att de borde läsa mer. Det visar Statens medieråds rapport Ungar & medier från 2021.

      Faktabakgrund Nykterhetsrörelsen och bibliotek
      Under 1900-talets början var nykterhetsrörelsen en av de viktigaste samhällsaktörerna, tillsammans med bland andra arbetarrörelsen, i att göra litteratur tillgängligt för fler - detta genom att skapa det som idag kallas föreningsbibliotek. 1902, på ett litet nykterhetscafé i Lund, samlade nykteristen och den socialdemokratiske riksdagsmannen Oscar Olsson en grupp nyfikna medmänniskor till det som skulle bli Sveriges första studiecirkel. I studiecirkeln skulle de läsa och diskutera litteratur tillsammans, och när de läst ut sina böcker lade de omsorgsfullt in dem i caféets bokhylla. På så vis kom de skapa ett gemensamt bibliotek, så att fler kunde följa deras fotspår och utforska litteraturens värld med andra.

      Relaterade länkar

      Ämnen


      NBV är Sveriges äldsta studieförbund och bildades 1894. NBV är ett partipolitiskt obundet och religiöst neutralt studieförbund. Vi bedriver folkbildnings­verksamhet över hela Sverige med ett extra fokus på frågor som handlar om nykterhet, demokrati och föreningsliv.

      Vår verksamhet bidrar till att människor fritt och frivilligt deltar i folkbildningsverksamhet som i sin tur stärker och utvecklar demokratin, och bidrar till det livslånga lärandet.

      Vårt uppdrag kommer från våra medlemsorganisationer och verksamheten möjliggörs genom tusentals ideella cirkelledare med stöd från stat, kommun och landsting.  



      Kontakter

      Sofia Karlsson

      Sofia Karlsson

      Presskontakt Kommunikationschef Sverige 0708569369

      Anna Söderström

      Presskontakt Pressansvarig 0761483098

      Relaterat innehåll