Nyhet -
Folkbildning är att växa tillsammans med andra
Hamida Nabis engagemang inom folkbildningen har följt henne genom livet. Hon har varit med och tagit fram en modell som möjliggör för nyanlända analfabeter att läsa och nu är hon en del av Malmö-föreningen Systrar utan gränser.
Hamida kom till Sverige från Afghanistan för 35 år sen. Då började hon engagera sig i en förening. I föreningen samlades medlemmar, de samtalade och kunde tänka fritt. För Hamida blev det en trygg plats där hon fick växa i ett nytt land.
– Jag fick en möjlighet att växa tillsammans med andra. Det fina med folkbildning är att man gör saker i stunden utan att veta riktigt vart det ska ta vägen. Jag insåg till exempel där att jag ville bli lärare, säger Hamida.
I föreningen lärde hon sig svenska och snart var det hon som lärde ut svenska. Att hjälpa kvinnor i föreningen med svenska språket sådde ett frö hos Hamida. Hon visste att ett flertal av föreningens medlemmar var analfabeter, trots det skulle de delta på SFI undervisning där de förväntades lära sig svenska språket. Kvinnorna lärde sig inte svenska och då kom Hamida med en lösning. Hon skapade en modell som bygger på att först skapa ett tryggt sammanhang där man får lär sig läsa på sitt modersmål. Sedan byggde de vidare på sina språkkunskaper för att lära sig svenska. Det blev en succé!
För ett år sen startade Hamida, tillsammans med fyra andra eldsjälar och med hjälp av NBV, föreningen Systrar utan gränser. Syftet är att motverka segregeringen mellan kvinnor och alla är välkomna, oavsett vilket land de kommer ifrån. Föreningen anordnar bland annat språkcaféer på ett antal språk, studiecirklar med svenska för föräldralediga kvinnor och workshops om kvinnohälsa.
– Vi har såväl svenska kvinnor som nyanlända. Vi som startade föreningen har olika erfarenheter som vi delar med varandra. Vi hjälper varandra för att vi kvinnor ska vara självständiga och att vi ska kunna stå på våra egna ben.