Gå direkt till innehåll
Khadra, som nyligen blev en av tio finalister till Volontärbyråns utmärkelse Årets volontär, säger att föreningen märkte stor skillnad när pandemin kom. ”De hade inget att göra och vi kände att vi kunde göra skillnad genom att bara vara närvarande vu
Khadra, som nyligen blev en av tio finalister till Volontärbyråns utmärkelse Årets volontär, säger att föreningen märkte stor skillnad när pandemin kom. ”De hade inget att göra och vi kände att vi kunde göra skillnad genom att bara vara närvarande vu

Nyhet -

Khadra engagerar 100 kvinnor i sin förening – så här har hon gjort

När en ung pojke sköts i Huskvarna ville 8-barnsmamman Khadra Abyan göra något. Det blev starten på kvinnoföreningen ”Hand till hand”, som sedan dess engagerat sig för unga och deras föräldrar. Målet – att skapa trygghet. - Det kan inte bara ligga på statens axlar, säger hon.

Idén om att skapa ett tryggare bostadsområde hade funnits där länge. Men efter skjutningen på Öxnehaga i Huskvarna 2019 då en ung pojke blev skadad, kände Khadra Abyan och hennes vänner att de ville agera direkt. Kvinnoföreningen Hand till hand startades. Och har sedan dess anordnat aktiviteter för boende i området – såväl ungdomar som deras föräldrar.

– Vi hade funderingar på att göra något, men i och med skjutningen kom det så nära. Den skedde på den väg jag tar till jobbet. Vi hade kunnat bli skjutna då. Barn som bor i området och som jag har känt hela deras liv hade kunnat bli skjutna, säger Khadra Abyan.

100 kvinnor deltar

Namnet Hand till hand symboliserar att kvinnorna i föreningen, och alla boende i området, måste hålla varandras händer för att skapa en gemenskap i lokalsamhället.

– Det kan inte bara ligga på statens axlar. Vi som bor här måste göra det vi kan för att vi ska få känna oss trygga. Vi alla vinner på det här i längden, säger hon.

Khadra, som är 8-barnsmamma och till vardags jobbar på en demensavdelning, berättar att föreningen, nu bestående av ungefär 100 kvinnor, har kommit i gång med många olika aktiviteter. Allt från föreläsningar till kvällsvandringar.

– Vi har blivit ett så naturligt inslag så om vi någon kväll inte är där så undrar ungdomarna vart vi har tagit vägen, säger Khadra.

Fördjupar sig i studiecirklar

Andra arrangemang är ungdomsgrupper, föräldrakurser för nyanlända i Sverige och studiecirklar.

– NBV har tipsat oss om myndigheter som föreläst för oss om olika ämnen. Sedan utvärderar vi det och fördjupar oss tillsammans i studiecirkeln. Det kan handla om att till exempel förstå hur fritids eller biblioteket fungerar och vad man kan få hjälp med, säger hon.

Det är inte bara ungdomarna som känner sig tryggare. Även kvinnorna i föreningen upplever sig i dag som mer delaktiga i lokalsamhället, berättar Khadra. De har bra kontakt med polisen, fältassistenterna, fritidsgårdarna och andra lokala organisationer.

– Vi har fått uppleva vilken skillnad vi faktiskt kan göra tillsammans.

Khadras tre tips till andra som vill starta en förening

1. Ta hjälp. ”Förutom föreningscoachen har vi ett flertal studiecirklar i samarbete med NBV och då får vi tillgång till lokal, stöd och hjälp därifrån. Vi samarbetar även med Vätterhem och Jönköpings kommun. Man kan också fråga någon annan välfungerande förening om tips.”

2. Gör research. ”Se till att samla på er all information ni kan om hur en förening fungerar. Det räcker inte att bara skriva stadgar och sen är man i gång. Vi har fått hjälp av en föreningscoach hos kommunen. Sådana finns säkert i de flesta kommuner.”

3. Samarbeta. ”Det är så viktigt att samarbeta och fördela arbetet så gott det går, för att man inte ska bränna ut sig. Det är också viktigt att man i gruppen är ärlig och öppen mot varandra. Det blir hållbart om man samarbetar!”

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Sofia Karlsson

Sofia Karlsson

Presskontakt Kommunikationschef Sverige 0708569369

Anna Söderström

Presskontakt Pressansvarig 0761483098

Relaterat innehåll