Nyhet -
Ny bok lyfter fram ezidierna och deras kultur
”Ezidier och ezidisk kultur” är en ny bok om en av de största religiösa minoriteterna i Irak. Boken är skriven av medlemmar i de ezidiska föreningarna i Skåne, med stöd av NBV som bland annat svarat för tryckningen.
– Jag är glad och stolt, säger Senada Stovrag, verksamhetsutvecklare hos NBV Skåne och den som har ansvar för kontakterna med de ezidiska grupperna i Skåne. Nu ser jag fram emot att fler ska läsa boken.
I Skåne finns ezidiska föreningar i Helsingborg, Landskrona, Eslöv och Staffanstorp med något eller några hundratal medlemmar var. De har i flera år haft studiecirklar i samarbete med NBV.
– Det är en ganska okänd folkgrupp, säger Senada Stovrag. Varken jag eller mina kollegor hade hört talas om dem tidigare. Jag ställde en massa frågor och ville veta mer. De förklarade att de berättar för sina barn och ungdomar vad de tycker att barnen behöver veta om sin historia och sin kultur.
Senada Stovrag föreslog att de skulle samla material till en bok och att de skulle samarbeta mellan föreningarna – en skulle skriva om historia, en om religion, en om geografi, en om kultur och så vidare.
När materialet var klart, bestämde sig NBV för att trycka boken, som sedan kunde användas för studiecirklar. Grupperna har samlat och sammanställt material under en rätt lång tid, och nu är boken tryckt och färdig, och kunde presenteras vid en mångkulturell kväll nyligen. Boken heter ”Ezidier och ezidisk kultur” och är skriven på både svenska och arabiska.
De ezidiska föreningarna är glada över att ha genomfört projektet och mycket tacksamma mot NBV som gett dem den här möjligheten. I förordet skriver de ”Vi tackar NBV för ett mångårigt gott samarbete. Tillsammans ska vi skapa god folkbildning byggd på demokratiska principer”. De tackar också Senada för allt stöd hon gett dem under arbetets gång. Nu kommer boken att ligga till grund för nya studiecirklar.
– Jag hoppas att den inspirerar fler grupper att skriva om sin kultur och sin historia, och jag hoppas att mina kollegor som samarbetar med andra grupper kan informera dem om möjligheterna att få stöd till ett sådant här projekt, säger Senada Stovrag.
Ezidierna är kurder och en av de största religiösa minoriteterna i Irak. Där finns över 700 000 ezidier. I hela världen finns drygt en miljon ezidier.
De har en lång historia med flera kända tempel och andra byggnader från många århundraden. De är också kända för sina vackra folkdräkter och folkdanser som spelar en stor roll i religiösa ceremonier och ritualer.
Att så många ezidier har flytt från sitt ursprungsland beror på att de inte har samma rättigheter som andra invånare. De har också genom historien utsatts för övergrepp och terror. Det senaste och värsta övergreppet ägde rum i augusti 2014, när ISIS attackerade och ockuperade ezidiska områden i Shenegalområdet. Tusentals män, kvinnor och barn fängslades och utsattes för tortyr och övergrepp. 400 000 ezidier flydde till andra delar av Kurdistan i Irak och grannländerna. Många har också sökt sig till Europa för att få rätt att leva i frihet och säkerhet.