Gå direkt till innehåll
Vår verksamhet för asylsökande

Nyhet -

Vår verksamhet för asylsökande

För var dag som går blir den internationella flyktingkatastrofen mer påtaglig. Till Sverige kommer ca 1000 flyktingar per dag nu, en del vill stanna här och en del vill vidare. Vi på NBV vill ge dessa människor stöd och verktyg för att kunna etablera sig i vårt samhälle. Inom NBV har vi medarbetare från alla världens hörn och stor erfarenhet av att jobba med människor som kommer till Sverige. Nu byggs även vårt arbete med asylsökande ut runtom i landet. Regeringen gav ett anslag till studieförbundet på 30 miljoner kronor för att utbilda asylsökande i svenska och samhällsorientering. Här kan du ta del av exempel på hur NBV arbetar för ett inkluderande samhälle.

Musik

I Falun har de dragit igång ett mångfaldsprojekt som heter "Man Delar". Det bygger på att genom musik, sång och dans samla människor från alla världens hörn regelbundet i IOGT-NTOs lokaler i Falun. De kommer att jobba med Open Stage, Open Class och Open Circle. Små och stora grupper samlas i folkbildningsanda och de ska försöka få igång en mångfaldskör. Om konceptet fungerar väl ska de gå vidare till fler städer så som Borlänge, Hedemora och Avesta.

Cirklar i svenska

I Kramfors och Bollstabruk bedrivs sedan tidigare verksamhet för asylsökande och nyanlända som fått uppehållstillstånd. Ett givande samarbete mellan bibliotek, ideella föreningar och NBV. Ledare för verksamheterna är frivilliga volontärer som utbildas av NBV. Det är i första hand cirklar i svenska och samhällskunskap och materialet som används är "Tala svenska direkt". Många asylsökande kan redan en hel del svenska, så nu har en bokcirkel på lätt svenska startat. Cirkeln läser biografin om Zlatan. En kör som sjunger sånger av Cornelis Vreeswijk och Evert Taube har också startat. Här handlar det om att dels sjunga på svenska, men också att få ta del av den svenska visskatten. I vissa fall genomförs också cirklar i språk- och samhällskunskap för bara kvinnor.

I Glava bygdekontor utanför Arvika erbjuds verksamhet till asylsökande och de som fått asyl men bor kvar på förläggningen. Internationella kaféer, språkträning, trafikregler och allemansrätten är exempel på verksamhet. Verksamheten bedrivs av frivilliga guider som utbildats av NBV. Verksamheten har resulterat i att flera av deltagarna har lärt sig så bra svenska att de kunnat hoppa över flera steg i SFI. Många har också fått svenska vänner, byggt upp ett nätverk och därför valt att bosätta sig i på orten. Verksamheten sker i ett gammalt ordenshus (alltså inte på asylboendet), som numer är ett hus för bygdens folk och kallas bygdekontoret.

NBV Halland arbetar sedan början av sommaren på asylboenden för en introduktion i svenska samhället med svenska, samhällskunskap etc för de asylboende. Förutom teoretiska studier erbjuds även besök hos olika institutioner, organisationer och platser som är viktiga för nyanlända att känna till.

Föreläsningar

Vi erbjuder bland annat föreläsningar tillsammans med journalisten Vladislav Savic som lyfter sina erfarenheter från Syrien.

Tillsammansskapet

På flera håll i landet finns NBV med i lokala antirasistiska initiativ. Flera av dessa har koppling till Tillsammansskapet som är en plattform för initiativ, nätverk och föreningar med målet att stärka den lokala sammanhållningen och därmed motverka rasism. 

Ämnen

Kontakter

Nathalie C. Andersson

Presskontakt Kommunikatör 076-775 52 76
Andrea Lavesson

Andrea Lavesson

Presskontakt Tf kommunikationschef, biträdande förbundsrektor 073-372 63 22