Gå direkt till innehåll
Gösta Vestlund. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren
Gösta Vestlund. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

Nyhet -

Vestlunddagarna – kreativa möten mellan aktiva folkbildare

De senaste tre åren har NBV varit med och arrangerat Vestlunddagarna i samarbete med Föreningen för Folkbildningsforskning och Tollare folkhögskola. Vestlunddagarna har fått sitt namn efter den sanna folkbildningsmannen Gösta Vestlund och startade år 2014, samma år som han fyllde 100 år.

Gösta Vestlund har varit aktiv inom folkbildningen sedan 1930-talet, först som elev inom folkhögskolan, som lärare på ett flertal folkhögskolor och som rektor på Tollare folkhögskola. Därefter blev han inspektör för folkhögskolorna och undervisningsråd på Skolöverstyrelsen. Idag är han 105 år och fortfarande verksam.

-Det har varit tre mycket lyckade år och NBV har haft en viktig roll i samarbetet, säger Eva Onnesjö, NBV:s projektledare för Vestlunddagarna och en del av arbetsgruppen.

Vestlunddagarna möjliggörs tack vare den fond som bildades vid hans hundraårsdag 2013. Programmet under dessa dagar utgör en arena för kreativaoch stimulerande möten mellan aktiva folkbildare och andra intresserade. Mellan år 2017-2019 har NBV varit medarrangör tillsammans med Föreningen för Folkbildningsforskning och Tollare folkhögskola.

Syftet med Vestlunddagarna är att i Göstas anda belysa folkbildningens utvecklingsmöjligheter och roll. Humanismens och demokratins frågor är också en del av syftet med dagarna. Vilka möjligheter innebär de sociala mediernas snabba framväxt för folkbildningen? Hur ska folkbildningen även i framtiden bidra till att stärka den demokratiska utvecklingen och ett samhälle med aktiva medborgare?

Programmet har bestått av många intressanta föreläsare såsom Sverker Gustavsson kring “Vad kan den som försvarar demokratin lära av dem som ifrågasätter folkstyret? Tove Lifvendahl kring “Frihet i tanke och handling”, Per Molander kring “Utan jämlikhet ingen frihet? Om de långsiktiga hoten mot demokratin”, Cecilia Åse kring “Nationalism, genus och svensk demokrati”. Det har också funnits utrymme för gruppdiskussioner och samtal i anslutning till varje föreläsning.

Årets tema var “Sann demokrati – en utopi”. Programmet blev välbesökt och mycket uppskattat. Vid en av dagarna hölls ett panelsamtal på temat ”Folkbildningens utmaningar”. NBV:s strateg Carina Sommarström deltog i samtalet och berättade om vår demokratisatsning ”Jag röstar! För demokratin”.

Efter tre år som medarrangör för Vestlunddagarna är det nu dags att lämna över stafettpinnen till ett annat studieförbund.

-Än så länge är det inte klart vilket studieförbund som tar över, säger Önnesjö. Men jag hoppas att detta är klart vid årsmötet den 25 april.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Nathalie C. Andersson

Presskontakt Kommunikatör 076-775 52 76
Andrea Lavesson

Andrea Lavesson

Presskontakt Tf kommunikationschef, biträdande förbundsrektor 073-372 63 22