Pressmeddelande -
Dokumentärfilmen Jävla pappa inspiration till ny studiecirkel om alkoholnormen
Nu släpper Studieförbundet NBV en studiehandledning som kan användas i studiecirklar om alkoholnormen, anhörigproblematik och psykisk ohälsa. Studiehandledningen är uppbyggd kring dokumentären Jävla pappa och riktar sig till de som har erfarenheter av att växa upp med en missbrukande förälder, anhörig eller som själva har eller har haft ett missbruk.
Jävla pappa är en dokumentär som med ömhet och humor porträtterar hur deprimerad son och excentrisk alkoholiserad far försöker komma varandra nära i gemensamt byggprojekt. Regissören Niklas Gyberg Ivarsson har skapat filmen som handlar om vad som händer i hans egen relation till sin pappa när han försöker reda ut den.
– Den här filmen har jag gjort för att väcka samtal. Det är väldigt fint att få dela sina egna upplevelser och lyssna till andras erfarenheter. Med studiehandledningen hoppas jag fler inspireras till att samtala med varandra, säger Niklas Gyberg Ivarsson.
Dokumentären finns att se på SVT Play så för att ge fler möjligheten att närma sig dessa ganska svåra och komplicerade ämnen har studiehandledningen tagits fram. Studiehandledningen riktar sig både till de som har egna erfarenheter av missbruk, till anhöriga.
– Vi behöver prata mer om dessa frågor. Så många delar Niklas erfarenheter av att växa upp med en nära anhörig som har ett missbruk. Det är ofta svåra upplevelser och värdefullt att prata om tillsammans med andra, säger Clara Bankefors, kulturstrateg på NBV.
Studiecirklar utifrån dokumentären är tänkt att vara fem träffar och och dokumentären finns på SVT Play till september 2025.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
NBV är Sveriges äldsta studieförbund och bildades 1894. NBV är ett partipolitiskt obundet och religiöst neutralt studieförbund. Vi bedriver folkbildningsverksamhet över hela Sverige med ett extra fokus på frågor som handlar om nykterhet, demokrati och föreningsliv.
Vår verksamhet bidrar till att människor fritt och frivilligt deltar i folkbildningsverksamhet som i sin tur stärker och utvecklar demokratin, och bidrar till det livslånga lärandet.
Vårt uppdrag kommer från våra medlemsorganisationer och verksamheten möjliggörs genom tusentals ideella cirkelledare med stöd från stat, kommun och landsting.