Gå direkt till innehåll
Foto: Pressbild/Nathalie C. Andersson
Foto: Pressbild/Nathalie C. Andersson

Pressmeddelande -

Från förödelse till föreläsning – ett oväntat möte gav Emelie Bäckström kraften att gå vidare

Hon växte upp i missbrukshem och flyttade från kommun till kommun. Nu berättar Emelie Bäckström som sitt liv i en föreläsningsturné med NBV. Och snart släpps en bok om hennes historia.
– Jag vill visa på hopp. Man kan bryta mönster, och man kan gå vidare, säger Emelie Bäckström.

Emelie Bäckströms uppväxt var kaotisk. Hennes familj flyttade från kommun till kommun. Det var missbruk och misshandel, fysiskt, psykiskt.

– Första gången jag skulle berätta för socialtjänsten hur det var … Det var ett inre krig. Socialtjänsten var farliga, de skulle inte få veta. Jag ville skydda mamma och pappa, men samtidigt så ville jag bara få ur mig allting, säger Emelie Bäckström.

Hon vågade berätta, och det blev skillnad. Ett tag. Sedan blev hon LVU-placerad.

– Det gjorde ändå skillnad för min del, att våga berätta. För då insåg jag att det är inte så normalt, det livet vi lever hemma. Det är det jag tänker är så viktigt att vi får barn att förstå: du behöver aldrig någonsin skydda en vuxen – det är de vuxnas ansvar att skydda dig.

Vill rädda andra barn
I föreläsningen får vi höra historien om Emelies uppväxt. För trots det eländiga ser hon ändå hopp.

– Jag har ju klarat mig. Jag har ett jättebra liv i dag, men väljer att ha kvar en fot i misären, för att kunna rädda andra barn. Jag vill visa på hopp. Jag fick höra att fosterbarn alltid blir som sina föräldrar i slutändan. Men man kan bryta mönster – och man kan gå vidare.

För Emelie Bäckströms del var det flera oväntade möten som gav upphov till förändring. Under uppväxten var hon med i IOGT-NTO-rörelsens barnverksamhet Junis och ungdomsförbund UNF.

– Jag mådde väldigt dåligt som tonåring, men där fick jag ha en trygg plats, där alkoholen inte var med.

Ett oväntat möte med NBV
Det var också via nykterhetsrörelsen som Emelie för första gången kom i kontakt med studieförbundet NBV. Där träffade hon Maria Jonsson.

– Maria trodde på mig och på min historia. För tio år sedan hade jag inte kunnat tro att jag nu skulle föreläsa eller skriva en bok. Då hade jag inte ens hopp om mig själv och ville inte leva mer. Men jag har fått möta människor som gjort att jag börjat älska mig själv och tycker att jag är viktig.

Föreläsning blev podd som blev bok
Via NBV började Emelie Bäckström föreläsa om sin uppväxt. Föreläsningarna ledde till Instagram-inlägg, och att Emelie var med som gäst i Framgångspodden förra året. Det gav i sin tur kontakt med en journalist, som ville skriva ner Emelies historia. Den historien ska ges ut som bok via förlaget Norstedts.

Och nu under hösten kommer Emelie Bäckström föreläsa på olika ställen i Småland, med NBV som en av arrangörerna.

– NBV gör detta för att hjälpa till att sprida kunskapen om hur vi som medmänniskor kan förbättra bemötandet av barn som lever i misär. Genom att hon berättar sin story, och hur hon vill och önskar att någon skulle gjort, blir det en kunskapsspridning. Vi vill kunna vara med och folkbilda människor, säger Maria Jonsson, verksamhetsutvecklare på NBV.

Maria Jonsson vill lyfta fram kraften i det oväntade möten.

– Det är spännande vad som kan uppstå, när vi börjar lyssna på varandra i ett möte. Vi i NBV trodde på Emelie och peppade henne. Nu har hon startat eget företag, föreläser och ska ge ut en bok. Det är inspirerande.

Hoppas fler barn ska få hjälp
Emelie Bäckström själv hoppas att föreläsningen och boken ska leda till att fler barn får hjälp.

– Jag vill få folk att förstå att det är okej att prata om saker. I vårt land är vi ganska stängda. Man ska ta hand om sitt eget elände och inte visa för mycket känslor. Det gör att den psykiska ohälsan växer. Om jag går i täten kanske fler vågar berätta.

Föreläsning med Emelie Bäckström – turné
Vecka 36

Tisdag den 3 september
klockan 18.30–19.30. Sommenbygdens folkhögskola, Tranås. Fri entré.

Onsdag den 3 september
klockan 18.00–19.30. Pigall, Nässjö. Biljett förbokas via: https://www.nortic.se/ticket/e...

Torsdag den 5 september
klockan 18.30–20.00. Hörsalen, Vetlanda. Fri entré.

Vecka 39

Torsdag den 29 september klockan 18.30–20.00. Birkagården, Jönköping. Fri entré.

Vecka 41

Måndag den 14 oktober, klockan 18.00–19.00, Teatersalongen, Skillingehus. Adress: Bangårdsgatan 2, Skillingaryd. Fri entré.

Torsdag den 10 oktober klockan 19.00–20.30. Kulturplatån/Glashuset, Gislaved. Fri entré.

Vecka 42

Torsdag den 17 oktober
klockan 18.30–20.00. Eksjö Stadsbibliotek, Eksjö. Fri entré.

Vecka 47
Torsdag 21 november, klockan 18.30, Energihuset, Trädgårdsgatan 12, Kalmar. Fri entré.

Om föreläsningen:
En sann maskroshistoria – ”från fullständig misär till ett liv fyllt av glädje”

Hur tar en sig vidare när en växt upp i fullkomlig misär med fysisk och psykisk misshandel? Hur tar en sig vidare när vuxenvärlden och hela samhället sviker gång på gång. Jag berättar min sanning, rå, brutal och väldigt ärlig, om hur det är att växa upp med missbrukande föräldrar men också vad som krävs för att ta sig vidare! En misär som satt djupa spår. Men en föreläsning som handlar om framtidstro, lycka och kärlek! Du som medmänniska får också verktyg för hur du ska tänka för att kunna hjälpa dom barn i din närhet som inte får den trygghet dom ska.

Kontaktperson för information och bokning:
Maria Jonsson

Verksamhetsutvecklare, NBV Sydost

mejl:
maria.jonsson@nbv.se
telefon:
073-325 49 80

Ämnen

Kategorier

Regioner


NBV är Sveriges äldsta studieförbund och bildades 1894. NBV är ett partipolitiskt obundet och religiöst neutralt studieförbund. Vi bedriver folkbildnings­verksamhet över hela Sverige med ett extra fokus på frågor som handlar om nykterhet, demokrati och föreningsliv.

Vår verksamhet bidrar till att människor fritt och frivilligt deltar i folkbildningsverksamhet som i sin tur stärker och utvecklar demokratin, och bidrar till det livslånga lärandet.

Vårt uppdrag kommer från våra medlemsorganisationer och verksamheten möjliggörs genom tusentals ideella cirkelledare med stöd från stat, kommun och landsting.  



Kontakter

Nathalie C. Andersson

Presskontakt Kommunikatör 076-775 52 76
Andrea Lavesson

Andrea Lavesson

Presskontakt Tf kommunikationschef, biträdande förbundsrektor 073-372 63 22