Pressmeddelande -
Nytt svenskt folkbildningspris
Oscar Olsson-museet i Malmö har i år instiftat ett helt nytt pris: Oscarspriset i svensk folkbildning. Priset ska delas ut årligen till en person eller förening som särskilt utmärkt sig för ett gott folkbildningsarbete eller för att på annat sätt ha verkat i god folkbildningsanda.
Syftet med priset är att uppmärksamma goda förebilder i folkbildningssammanhang och öka medvetenheten om folkbildningens insatser. Priset består av ett stipendium på 10 000 kr. Nomineringar ska vara Oscar Olsson-museet tillhanda senast den 15 juni 2013.
Prisjury 2013
Ordförande Margareta Pålsson, landshövding Skåne
Annelie Roswall Ljunggren, generalsekreterare Folkbildningsförbundet
Kerstin Rydbeck, professor i biblioteks- och informationsvetenskap Institutionen för ABM, Uppsala Universitet
Mats Bernerstedt, ordförande i Föreningen för Folkbildningsforskning och i Civilsamhällets organisationer i samverkan
Stellan Boozon, universitetsadjunkt i vuxenpedagogik och ledamot i Mimers nationella
råd för folkbildningsforskning
Priset delas ut av Oscar Olsson Museet i Malmö. Museet har som uppgift att bevara och sprida information om Oscar Olsson, ”studiecirkelns fader” och ledare för den första studiecirkeln, som startades år 1902. Oscar Olsson, känd som Olsson med skägget, föddes 4 juli 1877 i Helsingborg, var lektor, skolpolitiker och socialdemokratisk riksdagsman. Olsson var tidigt engagerad i det socialdemokratiska ungdomsförbundet. Han var även verksam inom IOGT och det var inom godtemplarrörelsen han i Lund 1902 startade den första svenska studiecirkeln.
Oscar Olsson-museet ligger på Ehrensvärdsgatan 4 i Malmö och drivs av NBV, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet, i Skåne.
Mer information:
NBV Skånes verksamhetschef Jan Gyllenbok 0733-83
83 80
Prisets hemsida http://nbv.se/oscarspriset
Relaterade länkar
Ämnen
Regioner
NBV, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet, bedriver folkbildningsverksamhet över hela landet. NBV lägger särskild vikt vid de frågor som berör alkohol och andra droger, folkhälsa, integration och internationella frågor.