Pressmeddelande -
Studieförbundet NBV demokratiserar den digitala utvecklingen med Folkbildningslabbet
NBV lanserar Folkbildningslabbet med ett labbdygn där verksamhetsutvecklare från hela Sverige medverkar. Folkbildningslabbet är NBVs unika koncept för att utforska och utveckla folkbildningen med nya digitala metoder.
Under 24 timmar får verksamhetsutvecklarna pröva digitala tekniker och verktyg, göra studiebesök på Stockholm Makerspace och tillsammans utveckla en labbaktivitet att genomföra med deltagare i sin region.
- Genom Folkbildningslabbet vill vi med nyfikenhet undersöka hur teknik och nya digitala verktyg kan användas i folkbildningen. NBV vill på sikt skapa lokala Folkbildningslabb på flera platser i Sverige där alla kan få testa och folkbildas med nya tekniker, metoder och verktyg. Vårt labbdygn i Stockholm blir en spännande premiär, säger Samuel Somo, utvecklingsstrateg på NBV.
Deltagarna kommer att förkovra sig i Augmented Reality (AR) och hur det kan användas för att uppleva och skapa konst, utforska VR, generativ AI och andra verktyg som kan användas för att utveckla och uppleva digital folkbildning. Dygnet avslutas med att utveckla en labbaktivitet som deltagarna sedan ska genomföra hemma i sin region.
- Med Folkbildningslabbet vill vi lägga grunden för ett långsiktigt digitalt utvecklingsarbete som ska genomsyra hela NBV. Vi vill bidra till att öka takten för att tillgängliggöra den digitalisering som sker i samhället. Förhoppningsvis kan vi inspirera fler aktörer med vår resa, säger Samuel Somo.
Om Folkbildningslabbet:
Folkbildningslabbet är ett koncept där NBV utforskar hur folkbildningen kan utvecklas. Under hösten 2023 ligger fokus på att utforska hur digitala verktyg, tekniker och plattformar kan bidra till att såväl väcka intresse som nyfikenhet för folkbildning, men också nya metoder för digital folkbildning.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
NBV är Sveriges äldsta studieförbund och bildades 1894. NBV är ett partipolitiskt obundet och religiöst neutralt studieförbund. Vi bedriver folkbildningsverksamhet över hela Sverige med ett extra fokus på frågor som handlar om nykterhet, demokrati och föreningsliv.
Vår verksamhet bidrar till att människor fritt och frivilligt deltar i folkbildningsverksamhet som i sin tur stärker och utvecklar demokratin, och bidrar till det livslånga lärandet.
Vårt uppdrag kommer från våra medlemsorganisationer och verksamheten möjliggörs genom tusentals ideella cirkelledare med stöd från stat, kommun och landsting.