Nyhet -
NBV inför tre friskvårdstimmar – varje vecka
Det finns fördelar med det hemmaarbete som i år blivit mångas vardag i och med pandemin. Men risken ökar också för dåliga arbetsställningar och för lite rörelse. Därför har NBV nu infört hela tre friskvårdstimmar för sina medarbetare varje vecka.
Arbete med datorn i knät i soffan med böjd nacke ”bara en stund”, alldeles för få naturliga pauser och lite eller ingen rörelse under arbetsdagen. Känner du igen dig? Efter att vi oväntat kastats in i en helt ny form av vardag har många inte hunnit hitta hållbara strategier för att kroppen och hjärnan ska må så bra som möjligt. Andrea Lavesson, HR-chef på NBV, berättar om bakgrunden till initiativet med tre friskvårdstimmar istället för en:
– Vi ser att alla medarbetare gör ett stort arbete i att växla om sitt arbetssätt och arbetsplatsen är mer och mer hemma med anledning av pandemin. För att fortsätta arbeta i dessa förhållanden behöver vi uppmuntra till mer rörelse, mer dagsljus och mer tid utomhus. Då är friskvårdstimmarna ett instrument för att erbjuda ytterligare möjligheter att röra på sig, säger hon.
Fler telefonmöten och planerad träning
Hur kan man då planera in sina friskvårdstimmar under veckan på bästa sätt? Och hur kommer man igång och rör på sig under arbetsdagen? Det första knepet är just planering, att avsätta tid till rörelse i förväg på ett visst klockslag. Kanske tar du för vana att röra på dig innan jobbet på morgonen, i samband med lunchen eller mellan arbetsuppgifter på eftermiddagen. Det gör det lättare att ta på allvar och ökar chansen att det faktiskt blir av.
Ett annat knep som Andrea lagt märke till att fler och fler börjat med är att ha telefonmöten, samtidigt som de promenerar.
– Jag har själv pratat med många medarbetare samtidigt som de är ute och promenerar och det funkar bra. Jag ser också när jag tittar i kalendrar att fler faktiskt bokar in tid för att röra på sig.
Satsa på den rörelse som funkar för dig
Egentligen spelar det inte så stor roll vad man gör, så länge man rör på sig. Promenader är ett smidigt alternativ, men kanske kan du passa på att plocka äpplen eller ta en skogstur och plocka svamp, säger Andrea vidare.
– Att sträcka ut kroppen åt olika håll gör att du mår bättre i alla små muskler som lätt fastnar och gör ont om du sitter med datorn i knät eller på en dålig stol – eller om du har datorn i en dålig vinkel så att du spänner de små musklerna i nacken.
Andrea vill föreslå för sina kollegor – och andra som fått utökad friskvård – att ta vara på tiden. Man kan, om man vill, dela upp den så att man är ute ungefär en halvtimme om dagen på en plats man tycker om.
– Gå ut i skogen, gå till sjön, havet, fjället – eller som i en stad som ligger mig varmt om hjärtat, gå upp på den gamla soptippen. Det ger en bra promenad och fin utsikt!