Gå direkt till innehåll
Smarta tips: Så kan du använda dina friskvårdstimmar

Nyhet -

Smarta tips: Så kan du använda dina friskvårdstimmar

Vi har tidigare berättat om att vi, i pandemins spår, har infört tre friskvårdstimmar per vecka för våra medarbetare.  Men för många kanske det är svårt att komma igång och hitta inspiration till att faktiskt nyttja friskvården. Daniel Wendel har en strategi. Här bjuder han på sina bästa tips.

– Vår uppgift som folkbildare är till stor del att föra folk samman, men också att skapa sociala nätverk där människor får ägna sig åt de fritidsintressen de brinner för. Det har naturligtvis varit svårt under pandemin då vi skurit ner på all socialisering, säger Daniel, som är verksamhetsutvecklare på NBV i Malmö.

Sedan pandemin bröt ut i våras har Daniel i mycket lägre grad träffat sina föreningar och kollegor. Det har blivit mycket stillasittande framför datorn och Daniel saknar att kunna träffa sina kollegor spontant i korridoren och prata om hur livet fortlöper. Men för att inte säcka ihop totalt, har han en strategi för att hålla sig fysiskt aktiv.

– Jag bestämde mig från början för att röra på mig lite varje dag. Jag älskar löpning och har sprungit som primär träningsform i flera år, med några maraton-lopp på mitt CV. Det var därför enkelt att välja löpningen som träningsform men det har blivit en annan struktur på det nu, mycket tack vare våra extra friskvårdstimmar.

Lite löpning varje dag

Tidigare sprang Daniel mer sällan men körde desto hårdare och tuffare pass när han väl sprang. Sedan han kom tillbaka efter semestern har han lagt om sin strategi och springer istället varje dag.

– Det låter kanske märkligt men det är en växande trend i löparvärlden, och kallas Run streak. För att det ska kallas löpning måste man löpa eller jogga minst 1,6 km varje dag, alltså en engelsk mile. Det kan göras i valfritt tempo. Nästa månad fyller min Run streak tre månader men personen som startade detta i Sverige har sprungit varje dag i snart sju år, berättar Daniel.

I början var det kämpigt, säger han, men redan efter tio dagar hade han etablerat en rutin som han nu inte vill bryta. Under hektiska dagar är löpningen svår att få in i schemat, men det finns alltid utrymme för 10-15 minuter – i värsta fall sent på kvällen. Oftare springer han dock tidigt på morgonen då hans sambo åker till jobbet.

– När jag sedan kommer hem från löprundan kan jag med gott samvete börja min arbetsdag lite senare med fräscht huvud och större fokus. Ibland rör jag mig mitt på dagen, innan lunch, för att bryta av arbetet. De dagar jag jobbar hemma hela dagen kör jag ibland två träningspass – ett kortare på morgonen för att komma igång och så ännu ett kort pass efter lunch. Jag försöker anpassa träningen efter hur mina dagar ser ut helt enkelt.

När han känner sig trött i huvudet av att ha suttit för länge framför datorn, tar Daniel helt enkelt en lite längre paus och gör någon form av träning. Det kan vara genom en träningsapp där han tränar plankan. Det kan vara ett tio minuter långt träningspass på Youtube mellan två möten, några situps i pausen under personaldagen eller en snabb promenad på lunchen.

– Träning behöver inte vara att släppa sig till gymmet och vara uttråkad i en timme och känna att alla glor på en. Kreativiteten gör det roligare att träna. Jag bor på sjunde våningen och flera gånger har jag tagit hissen ner för att sedan gå upp för trapporna. Det tar några minuter men ger energi för tio gånger så lång tid framåt.


Daniels tips till andra

#1. Dela upp träningen så mycket det går

Träningen behöver inte vara en stor grej som man gör i sjok, menar Daniel alltså, utan kan spridas ut under dagen. Man kan dela upp det i två, tre eller till och med fyra sessioner per dag – beroende på hur schemat ser ut.

– Ta en snabb promenad efter lunch. Har du en längre paus mellan möten hemma, så gör något aktivt istället för att gå från datorn till mobilskärmen och tillbaka till datorn. Gå eller löp till jobbet. Jobbar du hemma så gå ett varv runt kvarteret innan du sätter dig vid datorn, säger Daniel.

#2. Odla din träningsglädje

Daniel vill uppmana alla till att använda sina extra friskvårdtimmar, och säger att det är ett generöst erbjudande som kommer att göra alla medarbetare friskare och mer alerta i arbetet. Men han menar att det inte finns någon poäng med att köra totalt slut på sig själv.

– Träna inte så hårt att du tänker med fasa på nästa pass. Träna så att du vill och kan träna imorgon också. Sänk ribban för träningen och se till att den blir av. Träning som är tråkig och bara känns jobbig görs på fel sätt, säger han.

#3. Ge inte upp

Genom att hitta en träningsform du gillar, och inte köra för hårt, orkar man också i längden. Sedan Daniel började röra på sig mer planerat varje dag har han mått bättre än vad han gjort på länge.

– Vi går mot tristare och mörkare tider men jag känner mig ändå väldigt glad och stabil. Det är lättare att fokusera och med kontinuerlig träning känner jag mig sällan mosig i huvudet.

Ämnen

Kontakter

Nathalie C. Andersson

Presskontakt Kommunikatör 076-775 52 76
Andrea Lavesson

Andrea Lavesson

Presskontakt Tf kommunikationschef, biträdande förbundsrektor 073-372 63 22

Relaterat innehåll

NBV inför tre friskvårdstimmar – varje vecka

NBV inför tre friskvårdstimmar – varje vecka

Det finns fördelar med det hemmaarbete som i år blivit mångas vardag i och med pandemin. Men risken ökar också för dåliga arbetsställningar och för lite rörelse. Därför har NBV nu infört hela tre friskvårdstimmar för sina medarbetare varje vecka.