Gå direkt till innehåll
Från verksamheten i Mosaikfabriken.
Från verksamheten i Mosaikfabriken.

Pressmeddelande -

Mosaikfabriken vann årets folkbildarpris 2018

Den 12:e april delade Västra Götalands Bildningsförbund ut årets folkbildarpris 2018. NBVs ungdomsprojekt ”Mosaikfabriken” tog hem vinsten på grund av dess insatser för att främja gemenskap och banden mellan invånare och platser.

 

Västra Götalands Bildningsförbunds delade ut årets folkbildarpris på sitt årsmöte den 12:e april. Mosaikfabriken tilldelades priset med bakgrund i hur verksamheten arbetar för integration och gemenskap, med kultur och konst som kraftfulla verktyg för integrations- och hälsoarbetet.

Mosaikfabriken startades sommaren 2013 av studieförbundet NBV i Göteborg och var till en början en workshop på fritidsgården i Hammarkullen. Deltagarna får under ledning av den prisbelönte konstnären Saber Alipanah designa mosaiker som sedan installeras i bostadsområden och på samlingsplatser. Idag har projektet expanderat över hela regionen, där tusentals deltagare tillsammans skapat över 1500 kvadratmeter konst.

En motivering till vinsten är att deltagarnas verk pryder offentligheten permanent, något som menas stärka anknytningen mellan invånare och fysiska platser. Enligt Västra Götalands Bildningsförbund inspirerar projektet även till engagemang i föreningar och andra processer i samhället. Detta menas stärka känslan av gemenskap och möjligheten att påverka sin livssituation – något som är extra värdefullt för nyanlända.

Under 2017 fick även deltagarna i Mosaikfabriken delta i ”klassresor”, där elever besökte varandras skolor och fick göra mosaiker tillsammans. De fick lära sig om varandras stadsdelar och arbeta med att bryta ner fördomar i ett annars segregerat Göteborg. Projektet visar på detta sätt hur kulturen och konsten har en värdefull roll i arbetet med integration och hälsa. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


NBV, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet, bedriver folkbildningsverksamhet över hela Sverige. Vi är landets äldsta studieförbund med 120 års erfarenhet av folkbildning. Vi lägger särskild vikt vid frågor som handlar om alkohol och andra droger, folkhälsa och integration. NBVs verksamhet växer och når fler deltagare. De senaste fyra åren har verksamheten ökat med ca 50 procent.

Kontakter

Nathalie C. Andersson

Presskontakt Kommunikatör 076-775 52 76
Andrea Lavesson

Andrea Lavesson

Presskontakt Tf kommunikationschef, biträdande förbundsrektor 073-372 63 22

Relaterat innehåll

Här är miljonsatsningen som lär asylsökande svenska

Här är miljonsatsningen som lär asylsökande svenska

Nu har NBV Sydost fastställt en miljonsatsning på att integrera asylsökande. Projektet, som kallas ”Vardagssvenska 2.0”, erbjuder asylsökande som fått sitt uppehållstillstånd möjligheten att utveckla sina kunskaper i det svenska språket. Initiativet syftar även till att deltagarna ska kunna upprätthålla sina språkkunskaper tills de börjar på SFI. 
Vardagssvenska 2.0 kommer vara tillgängligt för

Fotograf: Helena Isaksson Baeck

​Här är musikprojektet som hjälper unga flyktingar

Hur kan vi få ungdomar som flytt krig, våld och orättvisor att känna sig välkomnade i Sverige? Songlines, som är ett nystartat kulturprojekt, vill att ungdomar ska känna sig inkluderade genom musik och kultur.

Iman Bayat, Bo Harringer och Enver Ramirez

Dokumentärfilmen ”Hat och försoning” nominerad i Kanada

Dokumentärfilmen som skildrar överlevarnas liv efter katastrofbranden i Göteborg har nu nominerats till ”Bästa dokumentär” och ”bästa redigering” på ReelHeART International Film & Screenplay Festival i Toronto.

Nytt svenskt folkbildningspris

Nytt svenskt folkbildningspris

Oscar Olsson-museet i Malmö har instiftat ett helt nytt pris: Oscarspriset i svensk folkbildning. Priset delas ut årligen till en person eller förening som särskilt utmärkt sig för ett gott folkbildningsarbete eller för att på annat sätt ha verkat i god folkbildningsanda. Priset består av ett stipendium på 10 000 kr.
 Oscar Olsson-museet drivs av NBV Skåne, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet